LOW-FODMAP DIEET BIJ IBS

De klachten bij IBS verminderen aanzienlijk bij het volgen van een low-FODMAPdieet. Dat is het resultaat van verschillende onderzoeken.

De FODMAP’s in de voeding zijn fructanen, galactanen, lactose, fructose en polyolen.

Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm waardoor ze de dikke darm bereiken. Doordat de FODMAP’s niet of onvoldoende opgenomen zijn trekken ze vocht aan wat de darmen doet uitzetten. Bovendien fungeren ze in de dikke darm als voedselbron voor de darmbacteriën waardoor ze gaan gisten. Door het aanwezige vocht en de gassen verhoogt de druk in de darmen met allerlei buikklachten  tot gevolg o.a. opgeblazen gevoel, diarree, krampen, buikpijn, constipatie, winderigheid, ….
Door de FODMAP’s uit de voeding te weren gaan de klachten verminderen.

Na een eliminatie van 6 weken worden de FODMAP’s geleidelijk terug geïntroduceerd in de voeding. Op die manier kunnen we de boosdoeners identificeren. Gelukkig bent u meestal niet gevoelig aan alle FODMAP’s.

Hebt u last van IBS en wilt u uw klachten serieus doen verminderen, maak dan een afspraak voor persoolijk voedingsadvies. U ontvangt een uitgebreide lijst met toegelaten en af te raden voedingsmiddelen, recepten en weekmenu’s. U kan eventueel ook kiezen voor een online programma, met of zonder persoonlijk aangepast voedingsadvies/-begeleiding.  Klik hier voor meer info rond de online FODMAP dieetbegeleiding.