ALLERGIE OF INTOLERANTIE

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op voedsel zoals voedselallergie en niet-allergische voedselovergevoeligheid oftewel intolerantie. 

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem specifieke antistoffen aan tegen eiwitten (allergenen),die in de voeding voorkomen. Bekende allergenen zijn bepaalde eiwitten in koemelk of noten, schaal- en schelpdieren, tarwe, soja, ….  De voornaamste klachten zijn roodheid en overmatige slijmproductie, maar ook gastro-intestinale stoornissen of shock zijn mogelijk als gevolg van allergische reacties op allergenen in voedsel.

Wat is een intolerantie?

Bij een intolerantie reageert het lichaam ook op bepaalde voedingsmiddelen. Het afweersysteem speelt hierbij echter geen of een onbelangrijke rol. De voedingsmiddelen die hierbij de klachten veroorzaken, worden “triggers” genoemd. Deze “triggers” kunnen van nature voorkomen in voedingsmiddelen ( o.a. lactose) of kunnen aan voedingsmiddelen toegevoegd worden (o.a. sulfiet als conserveermiddel). Een gekend voorbeeld is lactose-intolerantie: in dat geval kan men lactose uit de voeding niet verteren omdat het enzym lactase in de darm ontbreekt.

Ongeveer één op de vijf personen lijdt, al dan niet zonder het te weten, aan een bepaalde vorm van voedselovergevoeligheid. Dit kan zowel mannen, vrouwen als kinderen treffen.

Om aan te tonen of het lichaam ook daadwerkelijk allergisch reageert op de voedingsmiddelen die volgens de allergietest de klachten veroorzaken, is altijd een aanvullend “eliminatie- en provocatie-onderzoek” nodig.

Bij eliminatie worden de voedingsmiddelen die mogelijk de klachten veroorzaken uit de voeding weggelaten. Hoe lang iemand dit dieet moet volgen, is afhankelijk van de klachten, maar is meestal 2 tot 4 weken.

Als de klachten door de eliminatie afnemen, moeten de verdachte voedingsmiddelen weer worden gegeten om te kunnen beoordelen of de klachten hierdoor terugkeren. Het is van belang dat elk voedingsmiddel apart wordt getest. 

Een voedselallergie vereist ingrijpende veranderingen in uw alledaagse leefpatronen. Het vermijden van bepaalde producten, voedingsstoffen en –bestanddelen is niet iets wat u op één, twee, drie voor mekaar krijgt. Bij deze aanpassing kan een diëtiste samen met u het verschil betekenen.

Wenst u een consultatie? Neem dan contact met ons op via de contactpagina van deze website!

.